Nytt semester står for tur og vannforeningen har flere spennende fagtreff og seminarer vi håper du vil delta på.
Fagtreff
20. januar 2025 | Industrielt avløpsvann
Utslipp fra industrivirksomheter reguleres etter Industriutslippsdirektivet (IED).
Det er estimert at over 300 norske bedrifter er omfattet av direktivet. Det er krav om blant annet dokumentasjon av utslipp i henhold til beste tilgjengelige teknologi (BAT). Det finnes gode rutiner og informasjon om rensing av kommunalt avløpsvann, og det er utfordrende å finne tilsvarende for rensing av industrielt avløpsvann. Fagtreffet vil gi kunnskap og erfaringsdeling om etablerte løsninger som kan bidra til en mer bærekraftig industriell praksis og en renere fremtid for norske bedrifter.
10. mars 2025 | Beredskapsøvelser
Gode beredskapsplaner er viktig og nødvendig for å være rustet overfor uventede hendelser. Stadig hyppigere forekomst av ekstreme værforhold, samt urolige tider øst i Europa øker behovet ytterligere. Undersøkelser har avdekket at selv om de fleste vannverkseiere/kommuner har utarbeidet beredskapsplaner, så er det fortsatt alt for få som gjennomfører beredskapsøvelser for å øve på planene. Bli med på fagtreff hvor fokuset vil være på viktigheten av å gjennomføre beredskapsøvelser; hvorfor og hvordan de utføres.
28. april 2025 | Overløpsdrift
Overløpsdrift fra spillvannsnettet er et viktig tema innen avløpshåndtering og miljøvern. Når vannmengden overstiger kapasiteten, aktiveres overløpet for å lede overskuddsvann bort fra det ordinære avløpssystemet og ut i resipienten. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for vannkvaliteten i elver, innsjøer og kystområder, samt for folkehelsen, spesielt i områder hvor vann brukes til rekreasjon eller som drikkevannskilde. Bli med på fagtreff for å lære mer om vedlikehold av avløpssystem og teknologi for overvåking og styring.
Fagtreffet er heldigitalt.
26. mail 2025 | Lekkasjereduksjon i norsk vannverk
Hvilket mål for lekkasjereduskjon bør norsk vannverk ha i et tiårsperspektiv? Spørsmålet står sentralt når vi ser fremover mot strammere krav og økende kostnader i vannbransjen. Med den reviderte drikkevannsforskriften på trappene stilles det krav til rapportering av lekkasjetall og strategier for reduksjon. Samtidig peker Riksrevisjonens rapport på nødvendigheten av å styrke infrastrukturen og opprettholde en bærekraftig vannforsyning. Dette fagtreffet retter fokus mot praktiske og økonomiske løsninger som kan bidra til å redusere lekkasjer og sikre en bærekraftig vannforsyning for fremtiden.
06. oktober 2025 | Fra innsjø til hav – kan nitrogenet håndteres bedre i vannforvaltningen?
Nitrogen fra jordbruk, avløp og industri utgjør en betydelig trussel mot økologisk tilstand i kystvann. I ferskvann benyttes nitrogen ikke i tilstandsklassifiseringen dersom det ikke er tydelig nitrogenbegrensning – men dette er det jo sjelden der hvor nitrogenkonsentrasjonene er høye og utgjør et problem. Nitrogen blir derfor sjelden hensyntatt i vurderingen av innsjøer og elver, selv om høyde nitrogenkonsentrasjoner er tydelige tegn på forurensing. Og nitrogenet fraktes videre nedstrøms til kystvann, der det kan skape eutrofiproblematikk.
Men kan nitrogen også ha negative effekter i ferskvann? Hvor stor andel av nitrogenet holdes tilbake i ferskvannssystemene før det når kysten? Og er grenseverdiene i vannforskriften tilstrekkelig strenge?
I dette fagtreffet ser vi på nitrogen med nye øyne og diskuterer hvorvidt det kan håndteres bedre i vannforvaltningen. Vi tar for oss temaer som nitrogenretensjon i ferskvann, effekter av nitrogen på økologisk tilstand i både ferskvann og kystvann, samt hvorvidt dagens grenseverdier er tilstrekkelige for å ivareta god økologisk tilstand. Vi ser også nærmere på viktige kilder til nitrogen og utviklingen i nitrogentilførselene til norske vannforekomster.
03. november 2025 | Sikkerhet i vannbransjen
Sikkerhet i vannbransjen er et stadig mer aktuelt tema. Hendelser med både fysisk inntrenging og cyberangrep på vannforsyningssystemer i Finland, Tyskland og Norge har synliggjort sårbarheter. Dette fagtreffet setter fokus på hvordan norske vannverk kan styrke både fysisk og digital sikring.
Seminar
29.01.2025 | Erfaringer fra tiltak for et godt vannmiljø
De fleste vannforekomstene har mål om god økologisk og god kjemisk tilstand. Hvis tilstanden er dårligere enn god skal det gjennomføres tiltak. Det kan også være nødvendig med beskyttende tiltak. Hvilke tiltak som skal gjennomføres er avhengig av årsaken til at vannforekomsten ikke når miljømålet. Hvilke tiltak har vist seg å være vellykket og hvilke har ikke fungert helt etter planen? I dette seminaret skal det presenteres et bredt spekter av tiltak for å forbedre vannmiljøtilstanden.
21.03.2025 | Verdens vanndag 2025 | Den internasjonale bredagen
Verdens vanndag er den offisielle nasjonale markeringen av FNs «World Water Day». Årets tema er breer og i den forbindelse er arrangementet slått sammen med markeringen av den internasjonale bredagen på Klimahuset.
28.05.2025 | Shaping the Future of Water Management in Europe
Norwegian Water Association and European Water Association’s Spring seminar: Shaping the Future of Water Management in Europe: Increasing the Value of Water Through the Revised UWWTD. Norsk vannforening og EWA heldags seminar: «Forme fremtiden for vannforvaltning i Europa: Øke verdien av vann gjennom det reviderte avløpsdirektivet».
11.06.2025 | Bare å stupe uti – klimatilpasset overvåking, beredskap og forvaltning av vannressursene knyttet til bading og rekreasjon
Hva kan økte nedbørsmengder, tørke, erosjon og flom bety for badevannet i fremtiden? På hvilken måte påvirker klimaendringene de fysiske, biologiske og kjemiske forholdene i våre kystnære vann, elver og innsjøer, og hvilken betydning vil det kunne få for bruken av vannressursene, og igjen helsen vår? Hvordan skal vi identifisere hovedutfordringene og hvordan imøtekomme dem? Hvilke prognoser kjenner vi, hva sier forskningen og hva gjøres på nasjonalt og internasjonalt nivå rundt overvåking, kontroll og beredskap? Hvordan kan kommunene bli enda bedre på sin overvåking, og hva gjør norske myndigheter for å tilrettelegge gjennom lovverk og veiledning, både når det gjelder planlegging og på helseområdet? Dette seminaret er myntet på kommuner, statsforvaltere, beredskaps- og beslutningstakere innenfor vann- og avløpsbransjen og alle som ønsker mer oversikt over temaet.
24.09.2025 | Ny gjødselbrukforskrift og bærekraftig bruk av fosfor
Revidert forskrift som regulerer bruk av organisk gjødsel er til behandling i regjeringen etter høring. Signalene er at den vil gjelde fra 1.1.2025. Den kan få store positive virkinger på reduserte utslipp av klimagasser og avrenning til vassdrag og kystområder. Samtidig kan den bidra til bedre utnyttelse av fosfor som er en ikke fornybar ressurs. Siden den geografiske fordelingen av husdyrgjødsel er skeiv, kan forslaget også få store konsekvenser for bøndene der det vil bli et overskudd av husdyrgjødsel.
Problematikken har også nær forbindelse med utvikling av biogassanlegg og hvordan anvende og resirkulere bioresten fra disse. Det er under utvikling biogassanlegg basert på husdyrgjødsel, matavfall, oppsamlet fiskeensilasje og fiskeslam fra oppdrett. Biogassanleggene ønsker å levere mye av bioresten som gjødsel til jordbruket lokalt. Jordprøver fra jordbruksareal viser imidlertid flere steder et svært høyt innhold av fosfor. Dette overskuddet har bygd seg opp over lang tid fordi tilførselen er større enn det avlingen tar ut. Det øker faren for avrenning av fosfor til vassdragene med påfølgende eutrofiering (overgjødsling og algeoppblomstring). Løsningen på det store fosforoverskuddet er teknologiutviklingen som utvinner fosforet fra husdyrgjødsla og bioresten til et produkt som kan brukes der det er behov og til og med eksporteres.
Med seminaret ønsker vi å belyse de foreslåtte endringene i gjødselregelverket og konsekvensene av dette, samtidig som vi setter søkelyset på Norges store overskudd av fosfor og hvordan vi kan bidra til at vi bruker en viktig ikke fornybar ressurs på en bærekraftig måte i ordets rette forstand.
Program og påmelding.
12.11.2025 | En kystsone under press
Norges kyst er verdens nest lengste, og det er her størstedelen av befolkningen bor. Menneskelige aktiviteter langs kysten har stor påvirkning på vannmiljøet. Virksomheter og prosesser på land gir betydelige tilførsler til kystvannet via vassdragene. Fra andre farvann haiker fremmede arter som gror på undersiden av båter og etablerer seg i kystsonen. I dette seminaret retter vi oppmerksomheten mot en kystsone som er under press. Vi ser på tilførsler, påvirkninger fra land, resultater fra overvåking og utvalgte miljøutfordringer i kystsonen.
Program og påmelding.