Reisebrev fra Stockholm 19-24 august

Foto: SIWI, Jonas Borg 

22. mars vant vi, fire jenter fra Horten Videregående skole, Norsk junior vannpris. Vi fikk en fin pengepremie på 20 000 kr i tillegg til muligheten å representere Norge i den internasjonale finalen i Stockholm! Vi har nettopp kommet tilbake fra denne utrolige opplevelsen, og ønsker å dele våre opplevelser fra denne reisen.

Helt fra dagen 1 hadde vi et fullpakket program med alt fra byvandring i Stockholm og presentasjoner av våre prosjekter til middag med Carl XVI Gustaf, og vi nøt hvert minutt av det. Her møtte vi ungdom fra over 40 land, som alle hadde kommet til Stockholm av samme grunn: Stockholm Junior Vannpris!

Et av de større øyeblikkene var når vi presenterte prosjektet som vi hadde vunnet med i Norge, nemlig «Er det mulig å automatisk overvåke organismer i norske vassdrag?». Selv om vi hadde jobbet med dette prosjektet i over ett år, kjente vi begge på nervene når vi skulle forklare prosjektet vårt på engelsk i tillegg til å svare på spørsmål fra den internasjonale juryen. Vi fikk spørsmål om alt fra feilkilder til gjennomføring av prosjekt. Dette gikk selvfølgelig helt fint, og ble til en utrolig spennende dag med profesjonelt opplegg.

Tirsdag 22.august var også en stor dag for oss i tillegg til alle finalister ettersom det var dagen hvor selve «Stockholm Junior Vannpris» seremonien skulle avholdes, og vinneren skulle bli annonsert. Dette var en svært prestisjefylt seremoni hvor selveste kronprinsesse Viktoria er involvert, og flere av deltagerne gledet seg veldig. Vi kledde derfor på oss våre fineste nasjonaldrakter og penklær for å møte kronprinsessen og representere Norge med flagg på seremonien som inneholdt alt fra taler til fin musikk. Her var det Mexico som vant «People’s Choice Award», Tyrkia «Diploma of Excellence» og hovedpremien… selveste «Stockholm Junior Water Prize» gikk til USA. På kvelden nøt alle finalistene en velfortjent middag på Skansen.

De 5 dagene vi fikk tilbringe i Stockholm var 5 utrolige dager med fantastisk opplegg som vi aldri kommer til å glemme. Vi ønsker derfor å takke Norsk Vannforeningen og øvrige involverte for å organisere og støtte Norsk Junior Vannpris hvert år, i tillegg til SIWI som organiserer den internasjonale finalen i Stockholm. Vann har aldri være viktigere enn det er den dag i dag, og organisasjoner som bryr seg er starten på en løsning av de mange vann-relaterte problemene vi har. Dette utrolige eventyret vi har hatt i Stockholm har vært veldig inspirerende, og er bare starten på vår egen historie sammen med vann og vannproblemer, og det er takket være denne konkurransen. Tusen takk!

Hilsen jentene fra Horten Videregående skole, (Aleksandra Madzelewska, Kirsti Einang, Mari B. Lien & Isabel Eie)