Det årlige «Nasjonale seminaret om restaurering av vassdrag og våtmarker» ble arrangert for første gang i 2010, og er etablert som det fremste forumet for faglig oppdatering, og møteplassen for nettverksbygging innen restaurering av vassdrag og våtmarker. Dette 15. nasjonale seminaret ble arrangert i samarbeid mellom Faggruppe restaurering under Direktoratsgruppen for vannforvaltning, Rogaland vannregion og Norsk vannforening.
Seminaret ble gjennomført i Sandnes inkludert befaringer, men ble også strømmet digitalt.
Oppretting av «gamle synder» i elver og våtmarker gir mange positive effekter: forbedringer for naturmangfold, rekreasjon og landskap, flomdemping og klimatilpasning, karbonbinding, redusert forurensing, styrket overvannshåndtering og mer attraktive tettsteder. Departementene ga i 2022 tilslutning til den nye nasjonale strategien for restaurering av vassdrag 2021-2030, og arbeidet med å følge opp strategien med en handlingsplan er i gang. Samtidig gjennomføres planen for restaurering av våtmark i Norge for årene 2021-2025.
Forbedring av miljøet i og rundt vassdragene får økt oppmerksomhet i hele verden. FNs bærekraftsmål nr. 6 og 15 har delmål om å restaurere vannrelaterte økosystemer, og FN har utpekt 2021-2030 som tiåret for restaurering. De nye målene under naturavtalen Montreal-Kunming sier at 30 % av forringede økosystemer skal restaureres. Også i EUs naturmangfold-strategi og lov om naturrestaurering under den Grønne Given er det et mål om at 25.000 km skal renne fritt innen 2030, ved at naturlige sammenhenger i vassdraget og tilhørende flommark restaureres, og bidra til at vanndirektivets miljømål nås.
Komiteen:
Faggruppe restaurering under Direktoratsgruppen for vannforvaltning
Rogaland vannregion
i samarbeid med Norsk vannforening
Program_Nasjonalt seminar om restaurering av vassdrag og våtmarker